ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

«Τόσο μακριά, τόσο κοντά: Όταν το αυτονόητο γίνεται κραυγή…»

Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών νιώσαμε την ανάγκη να εκφράσουμε τις σκέψεις αλλά και την αλληλεγγύη μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες μέρες.

Από τις 19/11 Σύριοι πρόσφυγες πολέμου με τις οικογένειες τους, που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους λόγω της εμφύλιας διαμάχης που επικρατεί, βρίσκονται στη πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας από την ελληνική κυβέρνηση και τις Ευρωπαϊκές αρχές την έκδοση ταξιδιωτικών έγγραφων, τη μόνη δηλαδή διέξοδο για διαφυγή προς μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορεί να τους παρέχει μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς να παραβιάζονται σε καθημερινό επίπεδο τα δικαιώματά τους. Διεκδικούν επίσης από το ελληνικό κράτος την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, που έχει άλλωστε την υποχρέωση να κάνει με βάση το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 80/2006, μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, πολλοί από αυτούς και αυτές βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε απεργία πείνας, προβάλλοντας το σώμα τους ως ύστερο μέσο διεκδίκησης. Ο αρχικός αριθμός των απεργών πείνας ανερχόταν στα 149 άτομα. Δυστυχώς, όμως, 2 Σύροι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους με την έμμεση συνδρομή και αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας.
Στον αντίποδα, το ελληνικό κράτος, εξακολουθεί να προβάλλει ως μοναδική λύση για τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου, την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, που ωστόσο δεν τους κατοχυρώνει κανένα ουσιαστικό δικαίωμα

Στηρίζουμε τον αγώνα τους και στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι δίπλα τους μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να συνεχίσουν με νόμιμο τρόπο και ασφάλεια το ταξίδι τους.

Παράλληλα και 3 ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα HIV/AIDS, η Κατερίνα, μια από τις στιγμένες οροθετικές των πολιτικών Λοβέρδου αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της με τραγικό τρόπο. Η Κατερίνα είχε επιβιώσει μιας πολιτικής που υποκατέστησε την πρόληψη και τη θεραπεία με τις πρακτικές της σύλληψης, φυλάκισης και διαπόμπευσης των οροθετικών ατόμων και μάλιστα των πιο ευάλωτων από αυτά.

Ταυτόχρονα ήταν ενεργή στους αγώνες για τη δικαίωση των οροθετικών γυναικών, την κατάργηση της άθλιας “υγειονομικής διάταξης” 39Α και την πρόσβαση στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη όλων των οροθετικών ατόμων. Δυστυχώς το στίγμα ήταν πολύ βαρύ για τη ίδια και την οικογένειά της.
Στο όνομα της Κατερίνας και όλων των ατόμων που στιγματίζονται καθημερινά οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών ατόμων, ειδικά των ανασφάλιστων, για πληροφόρηση, διάγνωση, πρόληψη και φροντίδα. Και πολύ περισσότερο, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το στίγμα και τις διακρίσεις σε βάρος των οροθετικών συμπολιτών και συμπολιτισσών μας.

Σε μια άλλη πλευρά της πόλης ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται από τις 10/11 σε απεργία πείνας, διεκδικώντας για τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του το θεσμοθετημένο δικαίωμα στην εκπαίδευση εντός του Ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος. Ένα δικαίωμα που του στερήθηκε από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών του Πειραιά στις 3/12/2014. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στόχο του κράτους για κάθε πολίτη, είτε βρίσκεται σε σωφρονιστικά ιδρύματα είτε όχι. Στη περίπτωση δε, που το ίδιο το κράτος δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι απλά αδιανόητο να μην χορηγούνται οι απαραίτητες εκπαιδευτικές άδειες.

Εμείς τα μέλη του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές και φοιτήτριες Κοινωνικής Εργασίας και εξυπηρετούμενοι/ες επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι σε καιρούς ανθρωπιστικής κρίσης, όπου παρατηρείται συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αντισταθούμε με συλλογική δράση. Καλούμε όλους και όλες, συναδέλφους και μη, να σταθούν αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των απεργών πείνας και να βρεθούν δίπλα τους στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών μπορείτε να ενημερωθείτε:
http://socialworkaction.wordpress.com/
https://www.facebook.com/SocialWorkActionInGreece
Email: socialworkaction@gmail.com
Επικοινωνία: Ζωή Κόκαλου 6944995562
Δήμητρα- Δώρα Τελώνη 6937120500

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Advertisements
This entry was posted in Ανακοινώσεις (Greek). Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s