ΑΠΟ ΤΟ “ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ”, TO TZANEIO ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Α Λ Λ Η Λ Ε Γ Γ Υ Η ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΈΙΝΑΣ

Paulo Freire, 1970, Η αγωγή του καταπιέζομενου

…Είναι ο δρόμος του αγώνα και των διεκδικήσεων που με πάθος ατέρμονο και ισχυρό επιλέγουν ο Νίκος Ρωμανός, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και ο Δημήτρης Πολίτης.

…Είναι ο δρόμος που μετά την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 άνοιξε και χάραξε με το δικό της στίγμα τους μετέπειτα κοινωνικούς αγώνες, πόσο δε μάλλον την ίδια τη ζωή φίλου και συντρόφου του Νίκου Ρωμανού. Του ανθρώπου, μπροστά στα μάτια του οποίου δολοφονήθηκε αναίτια κι εν ψυχρώ από κατασταλτικό όργανο – τον ειδικό φρουρό, Κορκονέα, – ο Αλέξανδρος.

Στον αγώνα αυτό που καθημερινά γίνεται όλο και βαθύτερος, όλο και πιο ουσιαστικός και που φοβίζει την εξουσία, καθώς εύλογα της προκαλεί μεγάλη έως και ολική απώλεια όρασης, η συλλογικότητα των δασκάλων των «Πίσω Θρανίων» στεκόμαστε με αλληλεγγύη και μαχητικότητα.

Η παιδεία συνιστά αδιαπραγμάτευτο και θεμελιακό δικαίωμα για όλους, καθώς και ένα μέσον απελευθέρωσης και ώθησης των ανθρώπων στην ιστορική διαδικασία. Κι αυτός ακριβώς είναι ο μέγιστος εξουσιαστικός φόβος. Ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα πολεμά κι εχθρεύεται τα δικαιώματα, την εκπαίδευσης το μέλλον, την ΖΩΗ και τελικά το μόνο που καταφέρνει – παρά τους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις – είναι να βγει ηττημένο, γιατί η πραγματική νίκη συνοδεύει ιστορικά και εκ φύσεως την ελευθερία.

Αξίες και έννοιες που ουδέποτε μπόρεσαν – πόσο μάλλον σε αυτή την συγκυρία – να θεμελιώσουν κοινωνίες φρούρια, με όλο και λιγότερα σχολεία και περισσότερες φυλακές, μηχανισμούς καταστολής και κρατικής εκδίκησης.

Το κύμα αντίστασης και αλληλεγγύης στον πολιτικό αγώνα του Νίκου και των τεσσάρων συντρόφων του, που υψώνεται ενδελεχώς, θα καταπνίξει αυτή την ανείπωτη εξουσιαστική εκδικητικότητα και θα την στείλει – μαζί με όσους την υπηρετούν και την εκφράζουν – στον πάτο της Ιστορίας. Ο αγώνας για τα δικαιώματα και την ελευθερία και μάλιστα ο αγώνας με θυσία της ίδιας της ζωής, πέραν του ότι αποτελούν σημαντική «εκπαιδευτική» πράξη, έχουν παντοτινή ισχύ και χαράζουν ανεξίτηλα τους αγώνες όλων των επόμενων γενεών, ενώ αντίθετα η εξουσία και τα νομοτελειακά εκχυδαϊστικά της παρεπόμενα είναι καθ’όλα εφήμερα και το μόνο χρήσιμο που καταφέρνουν είναι η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Δηλώνουμε την απερίφραστη αλληλεγγύη μας στον Αγώνα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και των συντρόφων του, Γιάννη Μιχαηλίδη, Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου και Δημήτρη Πολίτη, που στέκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό του κάνοντας δυναμική απεργία πείνας.

Δηλώνουμε τη διαρκή συμπαράστασή μας στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος, διεκδικώντας ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίσουν την κατακεραυνωμένη από τον πόλεμο και την προσφυγιά ζωή τους, καθώς και σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται όμηρος της κυνικής και απάνθρωπης πολιτικής της Ευρώπης-Φρουρίου.

Δηλώνουμε την ολοκληρωτική μας αντίρρηση στην εγκαθίδρυση των φυλακών Τύπου Γ’, που προετοιμάζει ύπουλα η Κυβέρνηση. Κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί έγκλειστος σε μπουντρούμια και λευκά κελιά.

Οι δίκαιοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες θα νικήσουν!

Τα “Πίσω Θρανία”, μία Πρωτοβουλία για Εκπαίδευση Xωρίς Διακρίσεις

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Advertisements
This entry was posted in Ανακοινώσεις (Greek) and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s